Plus och minus

Jag brukar skriva plus och minus för de hus jag är intresserad av. Då blir det enklare att se vad som verkligen är bra och dåligt.

Det första huset ligger alltså i Gustafs. (Länken till mäklarens beskrivning är borttagen.) Notera att planlösningen inte stämmer riktigt, på övre plan saknas en vägg så att det blir ett stort vardagsrum intill köket. Det är ungefär 16 km från jobbet, så jag måste ta bilen eller åka buss. Å andra sidan kan jag jobba hemifrån ibland, någon enstaka dag här och där. På minussidan är att det är en trappa, jag vill helst ha ett enplanshus. Huset behöver dräneras, inte akut men på sikt. Det är mögel i garaget, men där drabbar det i alla fall inte människor eller katter. Enligt besiktningen är det fukt under golvmattan i badrummet, vilket ägaren redan har anmält till sitt försäkringsbolag.

Plus är att det är en uppväxt tomt, alldeles lagom liten för att passa mig. 🙂 Invändigt är det fräscht, ljust, inget som behöver fixas, det är bara att flytta in. Pelletseldning.

Jag pratade med mäklaren i går och hon hade fått samtal från folk som hade missat visningen, så det blir en extra visning i morgon kl 16. Jag kommer att vara där och kolla några detaljer lite närmare! Utgångspris är 950 000 kronor. Energideklartionen gjordes i måndags, tror jag, den var i alla fall inte utskriven när jag var där förra gången.

Det andra huset ligger i bortre utkanten av Säter. (Länken till mäklarens beskrivning är borttagen.) Planlösning saknas. Det är ungefär 28 km till jobbet; bil eller cykel/buss/tåg. Gissa vilket det lär bli när jag morgontrött ska ta mig till jobbet? 😉 Minus är att tomten är något för stor! Det är onödigt mycket yta att skotta framför garaget och gräsmatta (till vänster om garaget) som bara ska klippas. 😉 Men övriga delar av tomten har granar och planteringar, så det jämnar väl ut sig. Att det ska gå att inreda vinden är jag tveksam till, om man inte lyfter taket först, men jag har ändå inget sådant behov. De gröna tapeterna i vardagsrummet gjorde rummet för mörkt i min smak, men det går ju enkelt att ordna.

På plussidan finns nästan allt! Anticimex besiktning visade i princip att allt var OK! Låg driftskostnad, dränerat runt huset, fasaden målades om förra året, alla maskiner är bytta under 2000-talet. Energideklarationen placerade förbrukningen i näst lägsta läget! Om jag avstår från att näta in altanen från groventrén så har jag en bra sluss där. Då kan inte katterna smita ut när man öppnar ytterdörren. Men var ska jag då ha en rastgård för katterna? Kanske utmed husväggen på baksidan med utgång från ett fönster?

Det här husets utgångspris är 875 000 kronor. Mäklaren ringde i går och jag sa att det är avståndet till Borlänge som får mig att tveka. Hon gav mig mer betänketid, ringer igen i morgon, budgivningen startar på tisdag.

Att köra bil är i normalfallet inget problem för mig. Numera har jag nästan alltid en ljudbok i bilen, så resorna kan bli den avkopplande länken mellan jobb och hem. Men hur kul är det att behöva köra i värsta snöovädret? Fast då går det ju att åka kommunalt förstås …

I dag kom det ut ett hus som på många sätt liknar Säterhuset, fast i Kvarnsveden i Borlänge. Det vill de ha 1290 000 kronor för. Platt, tråkig tomt med bara gräs. 🙁 Dessutom ligger det alldeles för nära pappersbruket för att jag ska gilla det … OK, det har en friggebod och inglasat uterum, så lite plus finns det väl.

Jag står fortfarande som en åsna mellan två hötappar! Vad är bäst, Gustafs eller Säter? Efter budgivningarna (som jag antar att det blir i båda fallen) så blir det kanske inget alls …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.