Planerar trädgården

Fritidsföreningen på jobbet inbjöd till en trädgårdskurs och jag anmälde mig direkt! Med nytt hus och tillhörande trädgård så var det ju ett väldigt passande erbjudande.

Nu har vi haft tre av de fyra kurstillfällena. Vid första tillfället handlade det om funktion, vilka funktioner vill jag ha i min trädgård? Vår lärare är trädgårdsdesigner och väldigt kunnig i ämnet. Hon sa att det här första momentet är det som de flesta hoppar över, med resultatet att de aldrig blir nöjda med sina trädgårdar. Det är så lätt att köpa vackra plantor, några bärbuskar och kanske ett träd utan att ha en plan för hur man vill ha sin trädgård.

Andra tillfället handlade om form. Vi fick se olika trädgårdsstilar och fick testa till vilka hustyper de olika stilarna passar. Ett vanligt svenskt hus från 1970-80 passar till nästan alla sorters trädgårdar! Jag är ingen stor gräsmatteälskare, gillar mer den naturliga trädgården. Grusytor har också en viss charm, men passar inte till min tomt. Jo, jag har grus på parkeringen men där går nog gränsen.

Tredje gången pratade vi om färger. Vår lärare tycker att ockragula hus är svårast! Mitt hus är dalarött med vita detaljer, så det ska inte vara så svårt att hitta passande färger till min trädgård. Vi fick tipset att hålla oss till max fem färger.

På tisdag (halva gänget på torsdag) avslutar vi kursen med att var och en får diskutera sin trädgård med vår lärare. Jag vet inte riktigt vad som döljer sig i min trädgård, så jag är inte beredd att gå in på detaljer än. Jag är fortfarande inne på att fundera på funktioner och former!

Vilka funktioner jag vill ha är jag nog ganska klar med, men var de ska placeras är jag inte helt säker på. Just nu har en rastgård för katterna hög prioritet, men jag har inte bestämt var och hur stor. Behöver en tomtkarta, men har inte lyckats få tag på någon handläggare på kommunen än. Har ringt hur många gånger som helst i en dryg vecka … Vill dessutom veta om altandörren på husritningen finns med i det ursprungliga bygglovet eller om jag måste ansöka om bygglov för att sätta in dörren.

Inser att mina planer för trädgården är ett flerårsprojekt. Om jag kan åstadkomma några steg i rätt riktning varje år så går det åt rätt håll!

En reaktion på “Planerar trädgården

  1. Kajo

    Åh, roligt! Jag är mitt inne i ett odla-och-planera-skov men det är ju fortfarande så att vi inte har Huset med stort H och därmed tillhörande trädgård. Jag fyller upp lägenheten med plantor som ska bo hos svärmor i sommar, läser böcker skriver listor, surfar på plantskolor och planerar att göra svartvinbärssticklingar en masse vid sommarstugen tills jag nån gång får den där tomten…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.