Tänker och funderar

Vad vill jag egentligen som kattuppfödare? Frågan har snurrat i mitt huvud en tid. Den är inte så lätt att besvara och framförallt kräver den tid innan jag kan försöka summera ett svar för mig själv.

Det är alltså ingen annan som har frågat mig, bara jag själv som har funderat över vad jag vill. Vad orkar jag? Vad är roligast och vad är nästan bara jobbigt?

Visst är det jättemysigt med kattungar! Att få följa en kattunge från födseln och fram till den är redo att lämna sin mamma och syskon är underbart, om allt flyter på som det ska.

Tyvärr har jag vid några av mina senaste kullar haft någon unge varje gång som inte får i sig mat som den ska och jag har behövt handmata. Det är jobbigt, väldigt jobbigt! Visst är det en härlig känsla när jag märker att ungen blir mätt, när den lär sig att suga och när den uppskattar matningen och inte längre kämpar emot. Bara att få se att den går upp i vikt och inte sakta tynar bort är en lyckokänsla som inte går att beskriva.

Men handmatningen ska ske ofta, dygnet runt. Små kattungar ska ha mat med två, tre timmars intervall. Det betyder att den som matar inte får sova mer än ett par timmar i taget. Efter några veckor kan det knäcka vem som helst. Jag har visserligen ett jobb där jag kan flexa och ta lång lunch om det passar mellan inbokade möten, men tröttheten tar hårt på krafterna.

Jag vet inte om jag är beredd att gå igenom detta en gång till. Därför har jag nu kastrerat mina fertila katter, endast somalifröken Lisa kan få kattungar i framtiden. Hon har inte fyllt ett år än, så någon parning blir det inte förrän tidigast i höst.

Jag har alltså inte sagt upp mig som uppfödare än, men man kan väl säga att jag har tagit en paus.

En reaktion på “Tänker och funderar

  1. Kajo

    Jaa, när man börjar ifrågasätta sådant som varit en stor del av sitt liv, så tar det ju tid att finna en bra lösning. Men det kommer att bearbeta sig. En dag vet du. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.